FAQ

Det finns en hel del frågor som brukar komma upp i samband med kopparkastruller. Många gäller specifikt materialet koppar. Här nedan har vi försökt sammanställa en del frågor som vi tror kommer hjälpa att svara på diverse frågetecken som du har.

Vad är fördelen med kopparkastruller?

Koppar har flera fördelar som material och ett är att det ger en väldigt jämn värmespridning då det leder värme väldigt bra. Koppar är något som finns i kroppen och som kroppen faktiskt behöver, precis som järn är något som vi behöver. Att ha en kastrull i koppar är alltså något som kommer bidra till att du får i dig koppar vilket är positivt.

Materialet koppar är väldigt eftertraktat ur designperspektiv också. Det är väldigt glansigt och fint vilket många gillar men det förblir dock inte så utan det kommer mörkna och få en väldigt unik karaktär och en härlig prägel. Detta är något som många i sig tycker är snyggt men för dig som vill ha de glansiga är det dock ganska enkelt fixat med lite hemmagjort putsmedel.

Fungerar kopparkastruller på induktionshäll?

Rent koppar fungerar inte här men många kopparkastruller är tillverkade med koppar på utsidan och sedan material som aluminium och rostfritt stål på insidan. Detta gör att kastrullerna och grytorna fungerar på induktionshällar. Detta står oftast väldigt tydligt specificerat i produktbeskrivningen men det kan vara bra att veta att det är detta du ska leta efter.

Kan man stoppa kopparkastrullen i diskmaskinen?

Det kan man göra men det är inte rekommenderat. Det är rekommenderat att diska kopparkastruller och koppargrytor förhand. Sätt dem i blöt med varmt vatten och diskmedel så blir det lättare att rengöra dem och diska dem sen.

Speciellt diskmaskiner med visst typ av frätande diskmedel kommer slita extra mycket på kastrullerna och koppargrytorna.

Är koppar farligt och giftigt för människan?

Nej, inte genom normal användning av kastruller och grytor i koppar. Men du kan få kopparförgiftning om du får i dig för mycket. Men du kan också få kopparbrist som i sig är farligt så svaret är inte så enkelt. Koppar är något som ska finnas i kroppen och som finns där naturligt.

Om du har en kastrull eller gryta helt i koppar så bör du använda mjuka redskap som silikon, plast, gummi eller liknande så att du dels inte skadar kastrullen men samtidigt inte riskerar att få i dig mer än tänkt. Men helst ska kastrullen vara behandlad med något material eller t.ex. en annan metall. Om insidan av kastrullen är i något annat material behöver du inte bekymra dig (vilket är vanligare på grund av induktionshällarna).

I många gamla hus finns t.ex. vattenledningar i koppar och dessa är heller normalt sätt inte farliga. Det är faktiskt så att de kan vara bättre än andra rör med då koppar har en förmåga att döda eller förhindra förökning av vissa bakterier. Det finns alltså väldigt många fördelar med koppar och man ska inte vara rädd för det.

Att få i sig för mycket koppar genom livsmedel skulle kunna leda till att mag-tarmkanalen och där kräkningar och diarréer förekommer. Risken att få i sig för mycket koppar är dock väldigt liten om inte något gått väldigt fel. I och med att de flesta kopparkastruller som säljs har ett skyddande lager på insidan av t.ex. rostfritt stål så kommer inte maten i direkt kontakt med koppar.

Är koppar miljöfarligt?

Nej, koppar är inte miljöfarligt och inte klassat som ett miljöfarligt ämne heller. Även båtfärg har t.ex. fått godkännande att innehålla en viss procent kopparoxider.

När det kommer till kopparkastruller eller grytor i koppar så kan du andas lugnt.

Hur motverkar koppar spridning av bakterier?

Legionella bakterier är ett samlingsnamn på bakterier som normalt förekommer i vatten och jord. Ibland kommer det in för mycket i våra ledningar och vi blir magsjuka. Koppar har en fördel här då de förhindrar att dessa bakterier förökar sig. Det är ytegenskaperna som bidrar till att tillväxten av dessa bakterier upphör.